13 Nov
13Nov

Egy egyedülálló Édesanya fordult ma segítség kéréssel hozzánk kora este. Elmondta, hogy a gyermekének a szemüvege pénteken ismeretlen körülmények között eltűnt, viszont egy közösségi oldal nemrég felkerült hirdetésében már fel is bukkant. A szemüveg tulajdonjogát a hirdetési képekben is látszó egyedi szám, és a számlán szereplő adatok egyértelműen igazolták. Az adásvétel megbeszélt helyszínére természetesen elkísértük a "vevő jelöltet", és a szemüveg kézbevételének pillanatában be is kapcsolódtunk a részletek megbeszélésébe. Az eladó elmondása szerint a szemüveget egy hajléktalantól vette, és gondolta, hogy eladja. Természetesen miután a tudomására hoztuk, hogy az alkalmi vásárlása a szemüveg valós értéke miatt akár bűncselekmény, nevezetesen orgazdaság is lehet, nem is kérte sem a hirdetésben szereplő vételárat, sem pedig adásvételi szerződés írását.
Az okozott 100.589.-forint kár megtérült, a szemüveget pedig a boldog kis tulajdonosa visszakapta.

Tanulságok:
Ha találunk valamit, a lehető leggyorsabban visszajuttatjuk a tulajdonosának. Ha ez nem kivitelezhető, akkor leadjuk az illetékes Jegyzőnek, így eleget téve nem csak az elvárható emberi magatartásnak, hanem a törvényi kötelezettségünknek is. Ebben az esetben elkerülhetjük hogy jogtalan elsajátítás miatt eljárás induljon ellenünk, sőt, ha nincs meg a tulajdonos, a talált dolog rövid időn belűl jogszerűen a miénk is lehet.
Ha pedig vásárolunk valamit, akkor csak a jogszabályokat betartva tegyük ezt. Az adásvételi szerződés minden esetben az alap, ha nem szeretnénk egy kétes vásárlás miatt orgazdák lenni.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.