09 Jan
09Jan
Ünnepélyes keretek között került sor délután a Gróf Széchenyi Ödön által szervezett Budapesti Önkéntes Tűzoltó Egylet első szolgálatának 150. évfordulóján történő megemlékezésre.


Egyesületünk a Főváros Tűzoltóságának erre a történelmi eseményére emléktáblát készíttetett, melynek az avatására a meghívásunkra eljött       
- Dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok úr, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója,  
- Kelemen Zsolt úr, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökhelyettese, egyben a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke,
- Veres Péter tűzoltó ezredes úr, az Észak-budai katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője,
- Belovics György tűzoltó alezredes úr, tűzoltósági felügyelő, 
- Sebők Péter tűzoltó őrnagy úr, a II. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka,
- Csendes Gábor tűzoltó százados, tűzoltó parancsnok helyettes,
- Őrsi Gergely úr, a II. kerület polgármestere,
- Varga Bendegúz, és Szabó Gyula alpolgármester urak, 
- Besenyei Zsófia, és Dr. Tompa János, a Képviselő-testület tagjai,   
- Farkas Alpár úr, a II. kerület közbiztonsági alapítványának kuratóriumi tagja, 
valamint a társszervezetek részéről a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviselői.


Az egyesület képviselőjének beszédében elhangzott, hogy a  Főváros mentő tűzvédelmének ügyét csak egymást segítve, együtt tudják szolgálni a hivatásos, önkéntes, és létesítményi tűzoltók. Ez 150. éve is így volt, a jövő nemzedékének is ezt kell továbbadni.


Az emléktáblát Dr. Varga Ferenc tábornok úr, és Kelemen Zsolt elnökhelyettes úr, mint az utódszervezetek jelen lévő képviselői leplezték le.


Ezt követően tábornok úr a beszédében méltatta az egyesület elkötelezettségét, amivel a tagjai a Főváros mentő tűzvédelmét segítik, sokan közülük nem csak önkéntes, hanem hivatásos tűzoltóként is.  
Kelemen Zsolt úr a beszédében a múlt tiszteletén alapuló hagyományok megőrzése, az oktatás, és a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás fontosságára hívta fel a figyelmet. 


Őrsi Gergely polgármester úr elmondta, hogy Gróf Széchenyi Ödön nem csak a származását tekintve volt nemes, hanem minden tettében, ami követendő példa. Köszönetét fejezte ki, hogy a II. kerületet a hivatásos és önkéntes tűzoltók együtt szolgálják, egyben bejelentette, hogy az elismerésükről mostantól a kerület Szent Flórián díj alapításával is gondoskodni fog. 


Az ünnepi alkalomból Dr. Varga Ferenc tábornok úr oklevelet adott át, Őrsi Gergely polgármester úr egy az alkalomra feliratozott pezsgővel köszöntött, és két darab - több mint 100 éves - tűzoltó bőrsisakot ajándékozott Váncza Zsuzsanna. 
Egyesületünk köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik az ünnepi megemlékezés megtartásában segítséget nyújtottak, és azon részt vettek.


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.