01 Jun
01Jun

Nem csak mi mesélhettünk, a legnagyobb meglepetésünkre nekünk is meséltek: nem is akármiről! De menjünk csak szépen sorjában.   A Pagony Kiadó meghívott bennünket a Dürer kertben megtartásra kerülő nyárköszöntő  PagonyFesztre. Ezen a szép szombati napon jobb rendezvény egyébként sem volt Budapesten, így örömmel tettünk eleget a kérésnek, ugyanis itt került bemutatásra Berg Judit - író legújabb gyermekkönyve Irisz Agócs illusztrációival, a "Maszat a tűzoltó". Reggeltől kora délutánig rengeteg gyerek és persze a szüleik vették birtokba a tűzoltó fecskendőnket, és játszottak a locsolós  játékkal. 

A könyvben a felnőtt tűzoltót Kornélnak hívják, mint kiderült nem is véletlenül. Egy tűzoltóautós pólóban hosszasan játszó kisfiú szülei mesélték el nekünk, hogy ők is meghívás alapján érkeztek, ugyanis a kisfiú anyukája és az unokatestvére is Szilvay Kornél egykori híres budapesti tűzoltóparancsnok dédunokája, a kisfiú pedig az ükunoka. 

Szilvay Kornél már fiatalon kezdte a tűzoltói pályafutását, előbb a Schlick Gépgyár, majd a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Testület tagjaként. Rövidesen már hivatásos tisztként szolgált, és gépészmérnök lévén rengeteg találmány fűződik a nevéhez, melyekből 39-re szabadalmi oltalmat is kapott. Főtisztként Budapest tűzoltóparancsnoka, több ezer tűzeset - többek között a Szent István Bazilika 1947-es kupolatüzének vízkármentes - oltásának tűzoltásvezetője.  

Így tudtuk meg tehát, hogy a mesekönyvben szereplő tűzoltót a szerző az Ő tiszteletére nevezte el Kornélnak.  És hogy a csillogó szemű kisfiú mi lesz ha felnő? Most még csak tippelni tudunk.  

 Az élményeken kívül gazdagabbak is lettünk: könyveket kaptunk ajándékba, méghozzá nem is akármilyeneket.
Nincs is más dolgunk, mint amikor csak lehet mesélni, és csak mesélni a gyerekeknek ...
Így történt, igaz volt a Nyári PagonyFeszt 2024-en.  

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.